Tips & guider

Innerbelysning

Innerbelysning

Innerbelysning i arbetsbilen är pricken över i:et. Trots att transportbilar idag börjar få bättre ljus i lastutrymmet så är det fortfarande undermåligt även om man väljer ett originalbelysningspaket. Genom att installera extra innerbelysning ser du till att du hittar dina produkter och verktyg även under årets mörka dagar.




Vad ska jag tänka på när jag väljer innerbelysning?

Det beror precis på vad ditt behov är. Har du en transportbil som är upp till två meter får du ett ok ljus med en slinga. Men för bästa resultat bör två användas. För att få ett bra ljus i bilen kan du räkna med en armatur per 2m lastutrymme. Vill du däremot ha riktigt bra ljus kan du ha en armatur per meter som referens.


Några saker att tänka på vid placering av belysning:

Placeringen är också viktig för att få till ett bra ljus. Först och främst ska ljuset inte blända dig men du ska inte heller skugga ljuset. Taket är en bra plats att placera belysningen för att inte blända dig. Om du har flera ljuskällor, placera gärna dessa i anslutning till dörrarna så får du inte ljuskäglan framför dig. Dessutom får du samtidigt lite ljus utanför bilen. Har du flera sidodörrar rekommenderar vi att sätta en vid varje dörr då inredningen ofta skymmer om den går förbi dörren. Om du har lådor som du vill belysa kan det vara bra att placera en list över lådhurtsen för att ljuset ska nå ner i lådorna. Vill man ha ytterligare belysning så kan man placera belysningen under hyllplanet för att belysa nästa hylla.


Hur ska belysningen tändas?

Det finns olika sätt att få belysningen att tändas för att fylla olika behov. Mest vanligt är att lamporna tänds vid dörröppning. Det kan man göra med upp till 2 armaturer och efter det kan det krävas relästyrning. Kontakta oss så svarar vi på om det behövs för din bil. Nackdelen med att koppla belysningen till dörrarna är att man inte kan styra när de slocknar om bildörrarna står öppna en längre stund, då detta sköts helt av bilens originalsystem. Ofta slocknar ljuset inom 5–10 minuter från det att dörrarna öppnades. Självklart släcks ljuset när dörrarna stängs.

Ett annat alternativ är att installera en trapptimer. Då aktiverar man ljuset via en strömbrytare och belysningen är tänd till dess att man släcker den igen eller om man inte stänger av den själv genom timer som man kan programmera efter önskemål.

Jobbar du i bilen under längre stunder så rekommenderat vi att använda ett kontrollsystem för belysningen. I detta finns även inbyggd batterivakt och en ställbar timer. På så sätt kan ställa in belysningen från allt mellan 10 minuter och ingen tid. Då stänger kontrollsystemet av belysningen när batterispänningen blir låg. Man kan även använda sig av bilens dörrsignaler och tända och släcka från knappsatsen. Genom ett kontrollsystem finns många möjligheter och det är viktigt att beskriva vilken eller vilka funktioner som ska konfigureras. Denna enhet kan även styra andra funktioner, totalt finns fem knappstyrda funktioner plus interiörstyrningen samt en extra 12V-utgång. Samtliga är övervakade av batterivakten.

Det går också koppla belysningen på en on/off-brytare. Nackdelen med detta alternativ är att om man glömmer ljuset är det stor risk man tar slut på batteriet i bilen. Därför är det ingen lösning som vi rekommenderar, men om den önskas så löser vi det. Om du ska koppla in det själv så glöm inte säkra upp kablage vid batteriet.

Produkter i inlägget
loader